Børge Ousland - over Nordpolen i mørket

onsdag 19. februar 2020, 19:00 - 22:00

Informasjon

rønnøy bibliotek inviterer til foredrag med Børge Ousland på Samfunnshuset. Gratis inngang og muligheter for boksignering etter foredraget. NB! Merk nytt tidspunkt for arrangementet onsdag 19.februar kl. 19.00.

Børge Ousland inviterer deg med på en spektakulær visuell opplevelse, med fantastiske skildringer og historier fra den spennende ekspedisjonen. Bli med på et dypdykk i tema som eventyrlyst, samarbeid, planlegging, klimaendringenes påvirkning i Arktis - og hvordan man overvinner det umulige.

I mer enn 30 år har Børge Ousland foretatt banebrytende ekspedisjoner i Arktis og Antarktis – ekspedisjoner som tøyer grensene for det man trodde var mulig. Sammen med Mike Horn gjennomførte han i fjor en av de mest banebrytende polar-ekspedisjonene i moderne tid, over Nordpolen i mørket.

28nde august seilte Børge og Mike ut fra Nome i Alaska med båten Pangaea. 12 august nådde de iskanten og fortsatte på ski mot Nordpolen. Men turen var på langt nær over, fremdeles gjenstod den vanskeligste delen, mot iskanten nord for Svalbard. Mesteparten av den 1557 km lange turen foregikk med hodelykter, og de to polfarerne fikk raskt kjenne naturens tøffeste sider på kroppen –, skruis, farlige råker, kulde og mørke.

Lenge så det ut til at de måtte gi tapt for de ekstreme forholdene, men de ga aldri opp. Takket være god planlegging og en nådesløs gjennomføringsevne, nådde de endelig båten Lance etter 87 dager på isen. Historien slutter imidlertid ikke her. Lance satt fast i isen og først etter ytterligere tre uker kom de seg løs fra isens jerngrep og kunne seile til Norge.

Etter å reist gjennom noen av de vanskeligste forholdene på jorden - ofte alene - beviser Børge hva man kan oppnå med god planlegging. Evnen til å legge frykten bak seg og å hente motivasjon selv i de mest håpløse situasjoner er blant ingrediensene som gjentatte ganger har ført ham til suksess. Han gjennomførte historiens første soloekspedisjon til Nordpolen uten etterforsyninger, og han var den første som krysset Antarktis alene.

Sted

Brønnøy bibliotek
 

Kontakt

Brønnøy bibliotek
 

Legg til hendelsen i din kalender