8. mai - Frigjøringsdagen

Brønnøy kommune søker veteraner og pårørende til veteraner fra Tysklandsbrigadene som ikke har fått eller søkt om medalje fra denne tjenesten om å melde seg så snart som overhodet mulig til Arild Hanger tlf 40041519 e post arhanger@yahoo.no eller Jørn Johansen tlf 75012509/90026615 e post jorn.g.johansen@bronnoy.kommune.no . Vi gjør oppmerksom på at dette også gjelder post mortem og vi tar sikte på medaljeoverrekkelse på Veteran og Frigjøringsdagen 08. mai 2018.

8. mai 2014 ved minnebauten - Klikk for stort bilde 8 - Klikk for stort bilde

Ved en minnebauta

8. mai er en offentlig flaggdag. Dette er en merkedag hvor vi minnes de som har gitt sitt liv for vårt demokrati og vår frihet. I Brønnøysund tar markeringen ofte utgangspunkt i minnebautaen ved kirka. Siden 2011 har 8. mai også blitt markert som Veterandagen. Den skal også hedre de som har tjenestegjort i FNs fredsbevarende styrker og andre internasjonale operasjoner. - Informasjon om den lokale markeringen annonseres uka / ukene før 8. mai. Ved årets markering ønskes det spesielt kontakt med veteraner fra "Internasjonale operasjoner"; som ennå ikke har fått sine utmerkelse.

- 8. mai 1945 kapitulerte Tyskland betingelsesløst og den andre verdenskrig var over i Europa. Norge var igjen et fritt land, etter fem års okkupasjon. Norge hadde vært sterkt befestet og okkupert av over 300 000 tyske soldater. Naziregimet falt og frigjøringen avslørte i enda større grad dets råskap og ondskap. - "Slik vil Kongen leve for oss: Ved en sølvblek bjerkestamme, mot en naken vårskogs mørke, står han ensom med sin sønn. Tyske bombefly er over." (Nordahl Grieg, 1943).