VAKSINERING I BRØNNØY

Helsestasjonen informerer om vaksiner som tilbys i Brønnøy.  Klikk her for info

Midt på - i Brønnøysund

Kjører du 840 kilometer nordover fra Brønnøysund kommer du til Nordkapp. Tar du bobilen sørover 840 kilometer kommer du til Lindesnes, men ikke reis videre før du har opplevd Brønnøysund og Torghatten!

Tekst og foto:Dag W. Grundseth

02.09.2021

   

Brønnøysund er en idyllisk småby mellom kyst og land, og har i lange tider vært en viktig havn på Helgelandskysten. Byen ligger ved kysten og profileres som «Kystbyen midt i Norge». Tettstedet Brønnøysund har drøyt 5000 innbyggere, og er by- og administrasjonssenter i Brønnøy kommune i Nordland.

 

Fra båten «Eline» kan fisker John Ronny Andersen by på ferske reker hver fredag til byens befolkning og turister.

 

 

Kortreist ferie

– Når vi er i bobilen, slapper vi av, senker skuldrene og har ingen dårlig samvittighet for hva som skulle vært gjort hjemme i huset. Vi er kortreiste. Vi bor bare to kilometer fra bobilparkeringen her i Brønnøysund, forteller Nils Petter Hartviksen som sammen med kona Anita har tatt den korte kjøreturen til bobilparkeringen i Blomstervikveien.

 

– Området her er en fryd for øyet. Her kan vi sitte og følge med på båtlivet med Hurtigruta og hurtigbåtene som passerer like i vannkanten. Når vi sitter hjemme på terrassen er det lite som skjer, her treffer vi mange trivelige folk som er på bobiltur. Det er sosialt, og vi blir kjent med nye folk, forteller Nils Petter med et stort fornøyd smil til Din Fritids medarbeider.

– Jeg synes det er flott at kommunen har tatt tak og fått laget denne bobilparkeringen. Denne plassen er en oase. Det er ikke lenge siden bobilturistene ble sett på som folk som bare utnyttet stedene de besøkte, men vi ser at turistene bruker byen. Anita jobber i Brønnøysundregisteret og har kontor og vindu med utsikt mot bobilparkeringen og ser at det er stor aktivitet der, forteller Nils Petter.

 Nils Petter Hartviksen fra Brønnøysund nyter kortreist bobilferie på byens bobilparkering. 

– Jeg vil anbefale andre å komme hit, men det er klart, når det er dårlig vær er det ikke så mye å gjøre her. Viser derimot været seg fra sin beste side, så skal jeg bruke mange liter diesel på bobilen for å finne en finere plass enn denne her.

– Vi har små forhold her i byen, korte avstander, jeg kan gå til flyplassen. Jeg må også nevne at det er fine fiskemuligheter her rett ved bobilparkeringen. Husk også at TD gatekjøkken har kystens beste softis og at ingen må reise til Brønnøysund uten å dra innom Torghatten Camping. Der bør man legge inn et besøk på strandrestauranten som byr på opptil åtte-retters meny, avslutter Nils Petter Hartviksen. Selv kom han til Brønnøysund for sommerjobb i 1992, da traff han Anita og siden har han blitt værende.

 Midt i sentrum ligger tre buede speil som reflekterer byen, på andre siden av buene kan de sprekeste prøve seg i en klatrevegg. 

Mange bobiler

De siste årene har det vært stor økning av turister til Brønnøysund, ikke minst de som kommer med bobil. Både for å oppleve byen og den fine turen ut til Torghatten. Sammenlignet med fjoråret har antall bobiler som kommer til Brønnøysund økt med 65 prosent.

 Brønnøysund bru ble åpnet i 1979 og binder øya Torget og Torghatten sammen med Brønnøysund. 

– Vi fikk mange klager på parkeringen av bobiler rundt om i byen, så vi fant ut etter møter med campingplass-drivere at det var best for alle at vi organiserte et tilbud om sentrumsnær bobilparkering. Kommunen tok initiativ og fikk tilrettelagt en parkering for bobiler midt i sentrum. Denne bobilparkering ble flyttet til Valen i 2020, forteller Eiendomssjef og assisterende kommunedirektør, Arnt Ståle Sæthre, i Brønnøy kommune til Din Fritid.

Den gamle bobilparkeringen har nå blitt lekeplass, og sist vinter har parkeringen på Valen blitt utbedret med asfaltering og flere strømbokser. Hvis den er full er det mulig å bruke vanlige parkeringsplasser som ligger i samme område.

 

– Vi gjør dette for å regulere parkeringen i byen, ikke nødvendigvis for å tjene penger. Vi ønsker et levende sentrum. Bobilturistene har absolutt bidratt til handelen i sentrum. Vi ser at nordmenn er mye ute og spiser og bruker lokale butikker. Det er ikke endelig bestemt hva vi gjør videre med bobilparkeringen. Området er regulert til parkering og boligtomt, men inntil videre vil vi bruke det til bobilparkering. Tilbakemeldingene har vært positive, med noen forslag til forbedringer. Vi ser at det fremdeles står bobiler rundt om i byen, og det er greit så lenge det parkeres etter reglene. Besøkende med campingvogner henviser vi til campingplassene utenfor byen, sier Arnt Ståle Sæthre i Brønnøy kommune.

 Ved besøk på Norsk Havbrukssenter er det tilrettelagt for omvisning og bobilparkering.

Verdens koseligste

Tilbakemeldingene fra gjestene er klare: Mosheim Camping, som ligger tre kilometer utenfor sentrum av Brønnøysund, er koselig og må oppleves. Det gjelder enten du kommer med campingvogn, telt eller bobil. Eller kanskje du bare vil innom på besøk for å oppleve campingplassens museum, bruktbutikk, grillplass og hage fylt av «fullvoksne» trefigurer.

 

– 2020 har vært den beste sommeren siden jeg begynte i 1994, forteller eier og driver, 77-årige Anna Jensen til Din Fritid.

– Det var da jeg var på tur i ungdommen jeg fikk lyst til å gjøre noe. Det ble campingplass. Fra tidlig på 1990-tallet har det vært campingplass her. Jeg begynte med én hytte og noen teltplasser på tunet på gården hvor jeg har bodd på i 60 år, forteller Anna.

Campingplassen har et fint servicebygg med dusjer, wc og felles kjøkken. Fine plasser for bobiler, campingvogner og telt, mellom utallige trefigurer av ugler, bjørn, troll, gubber og kjerringer.

Museum

– Dette er et museum. Her er det mange gamle ting. Det begynte med at jeg tok vare på det som var på gården. Så ble det verktøy, redskaper, strykejern i alle størrelser, staselige møbler, dyrefigurer, nisser, kaffekanner, mugger, skilt og mye, mye mer. Egentlig det meste du kan finne i et hus. Det gir meg veldig glede å samle gjenstandene og jeg vet historien om det meste jeg har her. Det er mange som vil kjøpe, men jeg vil ikke selge noen ting, sier Anna bestemt.

 Anna Jensen byr på museumsopplevelser på Mosheim Camping, og Hildurs Urterarium er et spennende valg for gode matopplevelser.

 

 

– Mange av gjenstandene har jeg kjøpt på auksjoner og loppemarkeder. «Kyssebenken» fikk jeg nyss om, og fikk kjøpt og fraktet hit fra Hardanger.

– Så nå kan gjestene mine sette seg ned her for å kysse, avslutter en engasjert og driftig Anna Jensen med et stort smil.

Urtehage

Fortsetter du tre kilometer videre på FV17 kommer du til Hildurs Urterarium. Her har det blitt dyrket urter siden 1988. Urtehagen er et praktfullt syn.  Det er egne områder for maturter, medisinske urter, giftplanter og en bibelsk hage. Stauder, roser og rododendron lager en fin ramme rundt anlegget. Urtene brukes til eget kjøkken i restauranten som er på området. Forskjellige krydderblandinger kan kjøpes og restauranten byr alt fra lunsjretter til sju-retters meny.

 

Daglig leder, Aina Solbakken, ønsker alle velkommen innom, og forteller at bobil-gjester i restauranten også er velkomne til å overnatte.

Berømt

Torghatten med sitt særpregede hull i fjellet er et klart mål når en besøker Brønnøysund.

Det tar en snau halvtime å kjøre de 14 kilometerne ut til det berømte fjellet. Lar du bobilen stå i sentrum, kan du få en fin sykkeltur ut hit, i flotte omgivelser.

 Torghatten ligger 12 km fra Brønnøysund. Det er tilrettelagt og godt merket sti hele veien opp til hullet. Turen tar rundt 20 minutter. Hullet gjennom Torghatten ble dannet under istiden og er 160 meter dypt, 35 meter høyt og 20 meter bredt. 

 

Stien opp og gjennom hullet er godt merket og tilrettelagt. Turen er mulig å gjennomføre både for gammel og ung. Når du kommer opp til hullet blir menneskene små i den 35 meter høye åpningen i fjellet. Området byr på spektakulær utsikt.

Hvis du ønsker å overnatte eller spise, ligger Torghatten Camping og Strandrestaurant like i nærheten. Enda nærmere, ved foten av fjellet Torghatten, ligger Torgarhaugen Gjestehus som også kan by på mat og drikke.

FAKTA: BRØNNØYSUND

Valen bobilplass

  • Blomstervikveien, Brønnøysund
  • 25 plasser med strøm
  • Kr. 225,- pr. døgn m/strøm, kr. 175,- utenfor sesong 1. sep. - 31. mai.
  • Kr. 175,- pr. døgn u/strøm, kr. 125,- utenfor sesong 1. sep.- 31. mai.
  • Vannpåfylling og tømming
  • Tilgang servicehus inkludert i prisen,
  • Brønnøysund Gjestehavn
  • Gjestehavna, 8901 Brønnøy
  • Dusj, wc, vaskemaskin og tørketrommel
  • Åpen 1.mai-31.august.
  • GPS 65.479312, 12.216544

Mosheim Camping

  • Landlig omgivelser 3 km fra sentrum
  • Mosheim 43, 8908 Brønnøysund
  • Tlf. 41465145/ 75 02 20 12
  • www.mosheimcamping.no
  • GPS 65.500036, 12.256075

Torghatten Camping & Strandrestaurant AS

Hildurs Urterarium

  • Tilrem 31, 8906 Brønnøysund
  • Tlf. 415 15 213
  • GPS 65.523828, 12.273064
  • www.hildurs.no

Turistinformasjon Brønnøysund

Lenker