Gode råd til voksne

Brønnøy skal være et godt sted å bo og leve for alle, men noen har det vanskelig.

Er du familie, venn, nabo eller bekjent og er du bekymret for om et barn eller en ungdom får god nok omsorg? Da bør du melde fra. Din bekymringsmelding kan være viktig for at barnet eller ungdommen får den hjelpen som trengs. Det kan være avgjørende at nettopp du bryr deg!

Bekymringer knyttet til vold eller overgrep, rusproblemer, psykiske problemer og generell omsorgssvikt er vanlige begrunnelser for å melde sin bekymring, men det kan også være andre grunner til at barn og unge er i risikosonen for å oppleve manglende trygghet og omsorg.

Er du usikker?

Det er ikke uvanlig å være usikker på om man overreagerer på sin bekymring eller om magefølelsen er rett. Det er ikke din oppgave som privatperson å vurdere om din bekymring er alvorlig nok. Fagfolk vil avgjøre hvordan din henvendelse skal følges opp videre. At du sier fra om din bekymring kan ha stor betydning for det barnet eller den ungdommen det gjelder, og du kan bidra til at familiene får hjelpen de trenger.

Hvis du ønsker å snakke med noen først

Du har mulighet for å drøfte dine tanker med fagfolk før du eventuelt melder fra om din bekymring.

Ring barneverntjenesten på telefon 750 12 000 eller vakttelefon 958 54 670, eller alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116111. Du kan velge å være anonym når du ringer.

Alarmtelefonen for barn og unge har laget en kort film om hva som skjer når du ringer.

Se den her: https://www.116111.no/voksne-bekymret

Dersom du er over 18 år kan du ringe vold og overgrepslinjen på telefon 116006. Vold- og overgrepslinjen er en hjelpelinje for alle som opplever vold eller overgrep i nære relasjoner

Så hva gjør du?

Dersom du har en bekymring for et barn eller en ungdom kan du ta kontakt med barnets/ungdommens foreldre eller andre pårørende. Du kan fortelle om din bekymring og kanskje foreslå å hjelpe.

Dersom du blir avvist av foreldrene og fortsatt er bekymret for barnet eller ungdommen tar du kontakt med barnevern, helsestasjon, barnehage eller skole. Det skal du også gjøre dersom du kvier deg for å kontakte familien direkte.

Har du mistanke om trusler, vold eller overgrep skal foreldre ikke kontaktes. Da tar du direkte kontakt til barnevern eller politi.

Barnevern:

Er du bekymret for et barn eller en ungdom, skal du kontakte barnevernet. Barnevernet skal sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får riktig hjelp og omsorg til rett tid. I tillegg skal barnevernet bidra til at barn og unge får trygge oppvekstvilkår.

Vakttelefon: 95 85 46 70

Vakttelefonen er betjent fra kl. 08.00-16.00 (oktober-april) og fra kl. 08.00-15.00 (mai-september)

Akuttberedskapstelefon: 90 80 72 10

Telefonen er åpen hele året utenom ordinær arbeidstid og kan tas i bruk i kritiske situasjoner. Henvendelser som ikke gjelder en kritisk situasjon vil ikke bli behandlet, men henvist til ordinær arbeidstid

Personlig oppmøte: Rådhuset, Sivert Nielsens gt. 24, 8905 Brønnøysund

Slik melder du ifra

  • For privatpersoner - digitalt skjema for bekymringsmelding
  • Telefon: 750 12000 / 958 54670 (09.00 – 15.00)
  • Personlig oppmøte: Rådhuset, 8905 Brønnøysund
  • Brev: Barneverntjenesten Sør-Helgeland, Rådhuset, 8905 Brønnøysund

Ved mistanke om vold eller seksuelle overgrep skal du ikke informere foresatte om din bekymringsmelding.

Politi:

Politi skal kontaktes ved akutt fare for liv og helse.

Ring politiet: 02800

Nødnummer: 112

Helsestasjon, barnehage eller skole:

Du kan også kontakte helsestasjonen, barnets barnehage eller barnets/ungdommens skole og dele din bekymring. Brønnøy kommunes servicekontor kan hjelpe deg med kontaktinformasjon:

Brønnøy kommunes servicetorg: 75 01 20 00

Tilbud til barn, ungdom og familier i Brønnøy

Trykk her for en oversikt over tilbudet i kommunen