FOLKEHELSE:
Samhandlingsreformen, ny Helse- og omsorgslov samt ny Folkehelselov innført. Disse endringene medfører at kommunene får nye roller og nye oppgaver, der det skal vektlegges helhetlig behandling og forebygging samt en oppgaveforskyvning fra spesialisthelsetjenesten i kommunen. Kommunene skal nå gjøre en helseinnsats, det skal lønne seg å forebygge sykdom og her kommer den nye folkehelseloven inn. Den nye folkehelseloven klargjør kommunenes ansvar for å tenke folkehelse, forebyggende og helsefremmende tiltak i all planlegging. Det skal tenkes helse i alt, også i kultur, samferdsel, skole og barnehage.
Folkehelse omhandler alle aspekter av våre liv og er definert som ”befolkningens helsetilstand og hvordan helsen fordeler seg i en befolkning” (Folkehelseloven. 2011). Folkehelse er tverrsektorielt arbeid og det berører alle deler av den kommunale organiseringen. Folkehelsearbeid tar utgangspunkt i at samfunnet har ansvar for befolkningens helse ved å legge grunnlaget for gode levekår og levevaner.
Mål og retningslinjer:
Vår visjon er at Brønnøy kommune representerer god utvikling og god livskvalitet, og er en sunn kommune. Brønnøy kommune satser stort på folkehelse og ønsker at sine innbyggere får flere leveår med god helse. Arbeidet med folkehelse skal gi energi og fremtidstro. Det skal skape positivitet for innbyggerne i kommunen, de skal føle seg ivaretatt der målet er å skape gode lokalsamfunn og god livskvalitet for alle i Brønnøy.
Strategier og tiltak
Folkehelsearbeid handler om å skape gode oppvekstsvilkår for barn og unge, forebygge sykdom og skader, og å utvikle et samfunn som legger til rette for sunne levevaner, beskytter mot helsetrusler og som fremmer fellesskap, trygghet, inkludering og deltakelse. Folkehelsearbeid innebærer både tiltak for å bedre befolkningens helse, og tiltak for å bidra til en jevnere fordeling av faktorer som påvirker helsen.
Systematisk folkehelsearbeid med vekt på oversikt, plan og tiltak med fokus og målrettet arbeid mot alle aldersgrupper. Brønnøy kommune vil ha et bredt samfunnsperspektiv for folkehelse, og vil ha økt oppmerksomhet på faktorer som påvirker helsen, blant annet bakenforliggende faktorer som utdanning, jobb, bolig og oppvekstmiljø.
Brønnøy kommune er medlem av Sunne kommuner. Nettverket består av kommuner og fylkeskommuner i Norge som arbeider forskjellig, men målrettet for å fremme god helhetstenkning i lokalt- og regionalt folkehelsearbeid. For mer informasjon se her