Bli bedre forberedt på krise

Tema for årets utgave av Egenberedskapsuka er ØVE. Vi oppfordrer alle innbyggere til å øve og ta nødvendige grep for å styrke egenberedskapen.

Den landsomfattende Egenberedskapsuka 2023 gjennomføres fra mandag 30. oktober til søndag 5. november. På sikkerhverdag.no finnes fire enkle øvelser alle kan gjennomføre på mobilen, og mange gode tips om hvordan man kan dekke de grunnleggende behovene i en krisesituasjon.

Dette gjør vi under Egenberedskapsuka 2023 

På lørdag vil Sivilforsvarets LIA (Lokal Innsats Avdeling) ha en stand ved Havnesenteret i Brønnøysund. Der settes det opp telt (med et visst værforbehold). Der kan alle komme innom og få tips om hva vi bør ha i heimen, dersom det skjer noe uforutsett. Det kan være et strømbrudd, vannmangel, uvær eller andre hendelser som kan påvirke vår hverdag, sier Line Rasch Blomstervik som er fungerende LIA-leder i Brønnøysund. Hun vil sammen med de andre i FIG vil ta imot både besøkende og spørsmål om beredskap i heimen.
 

Du er en del av Norges beredskap 

Ved store hendelser og kriser som rammer mange, kan ikke alle få hjelp med en gang. Da må myndighetene prioritere hjelp til dem som trenger det mest. 

Det betyr at mange innbyggere må være forberedt på å klare seg selv noen dager hvis de mister strømmen, telefon-/internettforbindelsen, tilgangen på rent drikkevann – eller det blir vanskelig å komme seg ut for å handle.

– Ved å være forberedt bidrar du til at de som trenger det mest, får hjelp først i en eventuell krisesituasjon. På den måten er du en del av Norges beredskap, sier Blomstervik. 

Hele Norge øver

Øvelse gjør mester. Det gjelder også for krisehåndtering.

– Ta praten med de rundt deg om hva som kan skje og hvordan dere skal håndtere det. Øvelser gir oss bevissthet, kunnskap og trening. Da står vi bedre rustet til å komme oss gjennom små og store kriser, sier Tove Karin Solli i Brønnøy kommune.]. Brønnøy kommune samarbeider med Sivilforsvaret om beredskapen og det arbeidet som gjøres med å bevisstgjøre innbyggerne i kommunen på dette med egenberedskap.